Press release
Nu indtager den danske billedkunstner Ebbe Stub Wittrup Gl. Holtegaard i en udstilling, der viser det største udvalg af kunstnerens fotografiske værker til dato. Stub Wittrups værker kredser om fænomener, der i virkeligheden ikke kan fotograferes. Fotografierne sætter spørgsmålstegn ved vores forestilling om det, vi ser, og minder os om, at verden er større end det, vi umiddelbart kan registrere, forstå og forklare.
Ved første øjekast er Ebbe Stub Wittrups fotografiske værker skarpe og hyperæstetiske. På dokumentarisk vis afbilder de noget, vi kan se med det blotte øje – djævlebroer i Sydeuropa, græshopper på strå eller grene på et pinjetræ, der vajer i vinden. Men så enkelt forholder det sig ikke.
Med serien Devil’s Bridges fra 2009-2016 dokumenterer kunstneren eksempelvis 16 såkaldte djævlebroer i det bjergrige Sydeuropa – middelalderlige stenkonstruktioner, der svæver over kløfter og floder; umiddelbart nøgterne registreringer af smukke broer. Men seriens egentlige motiv er ikke den fysiske, monumentale brokonstruktion – det egentlige motiv er djævlebroernes mytiske kvaliteter. Broerne har nemlig været så byggeteknisk komplicerede, at man har forklaret tilblivelsen af dem med myter om hjælp fra djævlen.
Ebbe Stub Wittrup arbejder konceptuelt med fotografiet. Hans værker er foruden at være æstetiske, dragende billeder udtryk for idéer, associationsrækker og nøje udvalgte fototekniske metoder. Kunstneren kæder disse elementer sammen, så hver værkserie kan opleves som knopskydende fortællinger.
Med udstillingen Photographs på Gl. Holtegaard udforsker Ebbe Stub Wittrup forholdet mellem fotografi, illusion og virkelighed i et frugtbart samspil med kunsthallens historiske kulisse. Kunstnerens stærkt konceptuelle værker fremkalder på fineste vis stedets ånd og barokkens forkærlighed for teatralsk iscenesættelse, sanselighed og illusionsnumre.
Parallel soloudstilling på Copenhagen Contemporary
Udstillingen på Gl. Holtegaard præsenteres i samarbejde med Copenhagen Contemporary på Refshaleøen i København. Begge kunstinstitutioner viser samtidigt soloudstillinger af Ebbe Stub Wittrup i foråret. Hvor udstillingen Botanical Drift på Copenhagen Contemporary viser Stub Wittrups skulpturelle og installatoriske værker tager udstillingen på Gl. Holtegaard udgangspunkt i kunstnerens fotografiske arbejde.
Ebbe Stub Wittrup (f. 1973)
Ebbe Stub Wittrup (f. 1973) bor og arbejder i København. Fotografiet står centralt i hans kunstnerskab, men han arbejder også med medier som film, skulptur og installation.
Stub Wittrup er uddannet fra Academy of Fine Arts i Prag i 1999, og har siden udstillet i indog udland, herunder med soloudstillinger på bl.a. Kunstverein Braunschweig (DE), Kunsthalle Sâo Paulo (BR), ARoS Aarhus Kunstmuseum (DK), Kirchner Museum (CH) og Overgaden Institut for Samtidskunst (DK). Hans værker er at finde i internationale samlinger på eksempelvis AlbrightKnox Art Gallery (US), ThyssenBornemisza Contemporary Art Foundation (AT), Collection MunichRE (DE), Statoil Art Collection (NO) og Art Foundation Mallorca (ES). I Danmark er Stub Wittrup repræsenteret i væsentlige samlinger som SMK Statens Museum for Kunst, ARoS Aarhus Kunstmuseum, Ny Carlsbergfondet, Nykredit, Det Nationale Fotomuseum og Statens Kunstfond. I 2010 modtog kunstneren Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat. Han har desuden i perioden 20132019 undervist som lektor i mediekunst på Det Jyske Kunstakademi i Aarhus.
Formidlingsprogram
Udstillingen på Gl. Holtegaard suppleres af et tværfagligt formidlingsprogram. Med udgangspunkt i Ebbe Stub Wittrups mytiske billedverden bliver det muligt at møde blandt andre ph.d. i kunsthistorie Charlotte Præstegaard Schwartz, der fortæller om det konceptuelle fotografi, og den prisbelønnede tekstildesigner og farveekspert Margrethe Odgaard, der guider igennem et eksperiment, hvor smagssans, farver og sanselige fælleskaber undersøges. Oplev også Ebbe Stub Wittrup i samtale med direktør på Gl. Holtegaard, Maria Gadegaard. Der vil også være fotoworkshop for børn og voksne samt Art Walks. Det fulde program er tilgængeligt på Gl. Holtegaards hjemmeside.